Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het Stroot in Boekelo

betekenis & definitie

Het Stroot (Strootsweg 401), gelegen ten noorden van Boekelo in de buurtschap Twekkelo, is een omstreeks 1840 ontstane fabrikantenbuitenplaats die in 1865 in handen kwam van G.J. van Heek. Het landhuis op vierkante plattegrond, dat mogelijk in 1842 werd gebouwd, onderging toen een verbouwing.

In 1884 kwam er een uitbreiding met een serre aan de zuidwestzijde tot stand, mogelijk naar plannen van G. Beltman.

In opdracht van A.H. van Heek volgde in 1922 een ingrijpende uitbreiding naar plannen van A.K. Beudt, waarbij een nieuwe neoclassicistische ingangspartij ontstond, evenals een serre met daarop een loggia onder schilddak.Veel van het interieur uit de jaren tachtig van de 19de en de jaren twintig van de 20ste eeuw gespaard gebleven. De hal met hoge lambrisering, de trap en het plafond met moer- en kinderbinten zijn uitgevoerd naar ontwerp van K. Muller en A.K. Beudt uit circa 1927. Uit dezelfde periode dateert waarschijnlijk ook de inrichting van de zitkamer, met daarin onder meer een papierbehang dat goudleer imiteert en gebrandschilderde ramen. De bibliotheek heeft een hoge eiken lambrisering, bijbehorende boekenkasten, een schouw en deuromlijstingen in neorenaissance-stijl.

De eetkamer heeft een opvallend geometrisch stucwerkplafond. Beltman ontwierp in 1893 het koetshuis met dienstwoning (Strootsweg 407). Omstreeks 1922 verrees in de tuin een schildershuisje voor E.A. van Heek en omstreeks 1917 een chauffeurswoning (Strootsweg 419). Het tuinontwerp van P.H. Wattez uit omstreeks 1874 werd in 1927 uitgebreid met een vijverpartij naar plannen van Th.J. Dinn en omstreeks 1950 met een uitbreiding van Mien Ruys.

Voor de oprit staat een hier in 1902 geplaatste poort in Baumberger zandsteen, afkomstig van het voormalige huis Hengelo. De poort heeft gecanneleerde toskaanse halfzuilen met vierkante manchet op postament en een rondboog met mascarons. Het geheel wordt afgesloten door een hoofdgestel met in het fries een reliëf met jachtscènes. De poort zal rond 1616 gemaakt zijn naar voorbeelden van het werk van Vredeman de Vries.

< >