Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in IJzendoorn

betekenis & definitie

De Herv. kerk in IJzendoorn (Dorpsstraat 30) is een lange eenbeukige laat-gotische kerk met driezijdige koorsluiting en een toren van vier geledingen met traptoren en een tentdak. Het koor kwam eind 14de eeuw tot stand, het schip en de toren volgden in de 15de eeuw.

In de toren hangt een klok uit 1526. Het schip heeft een rechthoekig zuidportaal. Kerk en toren leden zware schade in de Tweede Wereldoorlog. Bij de restauratie in 1949-'55, onder leiding van J.B. baron van Asbeck, heeft men bij het koor een consistorie gebouwd. Het kerkinterieur wordt gedekt door houten tongewelven, die bij de restauratie zijn aangebracht ter vervanging van een vlakke zoldering. Hoog in de koorsluiting bevinden zich klankpotten voor een betere akoestiek. Tot de inventaris behoren een preekstoel (tweede kwart 17de eeuw) en een overhuifde herenbank (begin 18de eeuw) met het gesneden alliantiewapen van Christiaan Reinold van Wijhe van Echteld en Henriëtte Philippine Van Brakell.

De verhoogd gelegen voorm. pastorie (Dorpsstraat 28) is een statig blokvormig pand uit het einde van de 19de eeuw. Woonhuizen in IJzendoorn