Westenesch. Dit esdorp ten westen van Emmen is ontstaan in de vroege middeleeuwen als dochternederzetting van Emmen.
Vooral in de 19de eeuw is het uitgegroeid tot een lineaire esrandnederzetting met twee brinken. Westenesch is een beschermd dorpsgezicht met enkele interessante boerderijen.
De dubbele hallenhuisboerderij Westenesscherstraat 87-88 heeft een 18de-eeuwse oorsprong. Tegen het kopse eind van het woongedeelte van de langsdeelboerderij aan de westzijde werd eind 18de eeuw een kleinere dwarsdeelboerderij gebouwd.
De ingang van dit gedeelte is voorzien van een empire-bovenlicht. De in aanleg 18de-eeuwse hallenhuisboerderij Heirweg 4 kreeg in 1895 een fors dwars voorhuis.
Opvallend is het schilddak met Draaisma de Vries-pannen. Voorbeelden van midden-19de-eeuwse boerderijen zijn: Heirweg 6, Westenesscherstraat 96-97 (1860) en Westenesscherstraat 64.
De boerderij Westenesscherstraat 50 kreeg in 1915 in opdracht van J. Horring een dwars voorhuis met eclectische details naar ontwerp van J.
Daanje.
Aan de westzijde van de Emmeres liggen twee hunebedden.
Op particulier terrein ligt hunebed D44 (Westenesscherstraat ong.) dat thans bestaat uit drie draagstenen en één deksteen. Het hunebed is in 1961 onderzocht en gerestaureerd.
Ten noorden van Westeneschligt in het Landschapsbos het hunebed D42 (Schietbaanweg ong.) met twaalf draag- en vier dekstenen; oorspronkelijk was het ruim twee maal zo groot. Het hunebed is in 1960 onderzocht en gerestaureerd.
De erin gewortelde eik draagt bij aan de schilderachtigheid van het geheel.