Gepubliceerd op 12-12-2017

Algemeen Belgisch Vakverbond

betekenis & definitie

Het Algemeen Belgisch Vakverbond, in het Frans Fédération Générale du Travail de Belgique, is een socialistische vakbond met een sociaaldemocratische filosofie.

Zo werd in 1886 de "Antisocialistische Katoenwerkersbond" opgericht, waaruit later het Algemeen Christelijk Vakverbond zou groeien.

Ook het Algemeen Christelijk Vakverbond werd uitgenodigd maar haakte af.

Het tot stand komen van het ABVV onder zijn huidige benaming gebeurde op 29 april 1945 na succesvolle fusiegesprekken tussen het Belgische Vakverbond en een aantal andere linkse vakverenigingen die ontstaan waren tijdens de Duitse bezetting en Wereldoorlog II. Zo traden naast het BVV het communistische Belgisch Verbond der Eenheidssyndicaten, het onafhankelijke Algemeen Geünifieerd Syndicaat der Openbare Diensten en de Mouvement Syndical Unifié van André Renard toe tot het ABVV. Deze houding verandert echter na de oprichting van de Socialistische Gemeenschappelijke Actie in 1949 en de BSP een deel van het ABVV-programma overnam.

De bevoegdheden zijn de benoeming van de leden van het Federaal Bureau en het Federaal Secretariaat, de benoeming van de Algemeen Voorzitter en Algemeen Secretaris, het vakbondsbeleid, de minimumbijdrage per vakcentrale, de wijziging der statuten en de bespreking van het activiteitsverslag van het Federaal Secretariaat.

De bevoegdheden zijn de benoeming van de leden van het Intergewestelijk Bureau en het Intergewestelijk Secretariaat, de benoeming van de Algemeen Voorzitter en Algemeen Secretaris, het vakbondsbeleid en de bespreking van het activiteitsverslag van het Intergewestelijk Secretariaat.

< >