Gepubliceerd op 12-12-2017

(aardrijkskunde)

betekenis & definitie

Veel wateren hebben een naam die Aa, Ae, E, Ee, Ie, of IJ in zich hebben.

In het Nederlands is Aa door betekenisverenging meer specifiek een naam voor riviertjes en is het weer Oudfries verder vervormd tot Ee, Ie of IJ. Soms is het aan de naam voorafgaande lidwoord de versmolten met Ie en wordt zo Die.

De Aa bij Almelo de Aa bij Grobbendonk de Aa bij 's-Hertogenbosch, met Kleine Aa, Nieuwe Aa, Astense Aa, Oude Aa en Bakelse Aa de Abeek in Meeuwen, vloeit samen met de Dommel, nog voor de Nederlandse grens.

De Aa of Weerijs bij Wuustwezel en Breda de Aa, een van de bronbeken van de Run, te Weebosch en Eersel.

De Ahauser Aa of Alstätter Aa in Duitsland, in Nederland voortgezet als Buurserbeek of Schipbeek de Bocholter Aa in Duitsland, in Nederland voortgezet als de Aa-strang vanaf Dinxperlo de Drentsche Aa, gedeeltelijk ook Oude Aa, de Mussel Aa in Westerwolde het Noord Aa, een tussen de polders overgebleven plas in de gemeente Zoeterwoude, even ten noorden van Zoetermeer de Pekel A in Oost-Groningen de Ruiten Aa in Westerwolde de Vledder Aa de Westerwoldse Aa, de Wijde Aa, een zijtak van het Braassemermeer tussen Hoogmade en Woubrugge in de Wijde Aa, een recreatieplas in de Zwolse wijk Aa-landen de Wold Aa in Zuidwest-Drenthe.

Kleine Aa, meerdere betekenissen: Grote Aa, meerdere betekenissen: Groote Aa Münstersche Aa in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, bij de stad Münster.