Gepubliceerd op 07-12-2017

Aandachtstekortstoornis

betekenis & definitie

Aandachtstekortstoornis of attention deficit disorder is een aandoening waarbij een sterk verlaagd vermogen om aandacht voldoende bij activiteiten te houden aanwezig is.

Volgens een veelvuldig gebruikt handboek voor de indeling van psychische aandoeningen, het DSM-IV, is ADD een subtype van ADHDD'ers bijzondere vaardigheden met betrekking tot het snel combineren van informatie en indrukken, probleemoplossend denken, inlevingsvermogen, creativiteit, en ruimtelijk inzicht.

In Nederland wordt de diagnose ADD gesteld op basis van een gestructureerde vragenlijst en een concentratietest en er worden, indien wenselijk, ook familieleden of andere direct betrokkenen uitgenodigd voor een vraaggesprek.

Zijn de gedragingen buitensporig? Was het probleemgedrag al aanwezig in de kindertijd? Komen de gedragingen bij de persoon meer voor dan bij andere mensen van dezelfde leeftijd? Veroorzaakte het gedrag een serieuze beperking in ten minste twee levensfasen? Vormen de gedragingen een continu probleem, zijn ze dus niet te wijten aan een tijdelijke situatie? Komen de gedragingen bij het uitvoeren van meerdere sociale rollen voor?

Aangezien ADHD/ADD in meer dan 50% van de gevallen een gevolg is van erfelijke belasting, is de kans groot dat een van de ouders ook een vorm van ADHD heeft.

Ondanks de resultaten van onderzoek bleven veel leken en deskundigen nog vaak van mening dat AD(H)D een opvoedingsprobleem was dat geen biologische oorzaak had. In psychoanalytische kringen hield men lang vast aan de overtuiging dat AD(H)D een neurotische afwijking was en werd veroorzaakt doordat ouders steeds minder tijd en aandacht voor hun kinderen hadden.