Milou Jansen

Digital Communication Leadership

Gepubliceerd op 09-07-2015

2015-07-09

Delegeren

betekenis & definitie

Delegeren is het behalen van resultaten door het overdragen van een taak aan een andere medewerker. Iemand anders voert de werkzaamheden uit en neemt de hierbij horende bevoegdheden en middelen over. De eindverantwoordelijkheid voor het resultaat wordt niet overgedragen.

Vroeger werd delegeren beschouwd als het langs de hiërarchische ladder naar beneden schuiven van de werkzaamheden. Tegenwoordig betekent delegeren dat werkzaamheden worden uitgevoerd op die plaats en door die medewerker die er het meeste geschikt voor is en over de benodigde kwaliteiten beschikt. Dit kan ook buiten de organisatie zijn en gaat buiten hiërarchische structuren om.

Delegeer, en er ontstaat een combinatie van kennis, ervaring en motivatie. Daarnaast geeft delegeren iemand de ruimte voor andere werkzaamheden. Anderen kunnen dingen soms net zo goed of zelfs beter. In een bedrijfscultuur met de mogelijkheid tot delegeren zullen openheid en ervaring naar succes leiden. Delegeren verbetert en versnelt arbeidsprocessen. Het reduceert de kosten, stimuleert goed teamwerk, toont vertrouwen en benut de capaciteiten van werknemers.

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de eindverantwoordelijkheid niet kan worden gedelegeerd. Iedere meerdere in de organisatie blijft eindverantwoordelijke voor zijn eigen gebied. Daarom is het van belang de werkzaamheden te blijven volgen. Zo kunnen tegenvallers in een vroeg stadium worden opgemerkt en effectief worden aangepakt.