Gepubliceerd op 01-12-2020

Naardermeer

betekenis & definitie

Ned. meer, gelegen tussen Naarden en Weesp, 700 ha groot. In 1904 wilde Amsterdam het Naardermeer aankopen (‘die waardeloze plas’) om er het stadsvuil in te storten.

Een aantal kenners van het gebied, onder wie Jac.P.Thijsse en E.Heimans, vestigden de aandacht op de bijzondere waarde van het Naardermeer als ‘vogelparadijs’, broedgebied van tal van vogelsoorten, waaronder grote aantallen purperreigers, lepelaars en aalscholvers. Op initiatief van de Ned. Natuurhistorische Vereniging kwam een aantal verontruste Nederlanders bijeen en werd (in 1905) de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland opgericht. In de Amsterdamse gemeenteraad werd het plan tot aankoop van een vuilstort in het meer afgestemd, zij het niet in de eerste plaats op grond van de argumenten van de natuurbeschermers. Vervolgens werd het Naardermeer in 1906 aangekocht door Natuurmonumenten (hun eerste bezitting) voor f 160000. Om dit bedrag te financieren werd een 3 % obligatielening uitgeschreven.Het Naardermeer geniet als natuurgebied internationale vermaardheid, vooral door de kolonies van genoemde vogelsoorten. De aalscholverkolonie (nu ca. 2500 broedparen) is een van de grootste van Europa. In verband met de kwetsbaarheid is het Naardermeer slechts onder geleide toegankelijk. De excursies per boot trekken ieder jaar grote belangstelling. Het behoud en beheer van het Naardermeer geven een beeld van de problemen van een natuurgebied in een dicht bevolkt gebied. Het Naardermeer is sinds 1906 steeds meer ingeklemd tussen de bebouwing van Naarden, Bussum en Hilversum (Hilversumse Meent).

Auto(snel)wegen en daarbij behorende aan- en afritten liggen op korte afstand (of zijn voor de toekomst geprojecteerd). Hoogspanningsleidingen (een gevaar voor o.a. de in het IJsselmeer foeragerende aalscholvers) zijn aan twee zijden aanwezig. De spoorlijn Bussum—Amsterdam, die door een deel van het meer loopt, krijgt een aftakking Weesp-Almere-Lelystad dicht langs het natuurgebied. De kwel die voorheen de waterstand en waterkwaliteit in het meer gunstig beïnvloedde, is door de wateronttrekking ten behoeve van de drinkwatervoorziening van de Gooise gemeenten niet meer aanwezig. Daardoor werd het noodzakelijk water van elders in te laten. Om te voorkomen dat vervuild water in het meer komt, wordt een speciale waterzuiveringsinstallatie gebouwd.