Zuurdeeg
o.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Prof. dr. F.W. Grosheide (1950)
Bij het bakken maakte men een deeg van vers meel, en daaraan voegde men toe wat gegist deeg van een vorig baksel; dat oudere deeg, het z., was in water bewaard. Z. is dus iets van gisteren, van het verleden „de oude zuurdesem”, 1 Cor. 5 : 7. Merkwaardig is het, dat op Pinksteren twee beweegbroden worden geofferd, die gezuurd zijn, Lev. 23 : 17; men...
Dr. L.M. Metz (1937)
Van ouds gebruikt men bakkersgist, afkomstig van de branderijen, om brooddeeg te doen rijzen. De spiritusfabrieken kweeken namelijk zelf een krachtig werkende gistsoort, teneinde de alkoholvorming zoo krachtig mogelijk te doen zijn. Gist verandert het zetmeel in het brooddeeg in suiker; de suiker verandert door de gisting in alkohol en koolzuur. Om...
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
is een rijsmiddel voor deeg, dat men verkrijgt door een stukje deeg met wat meel en water te verdunnen en het daarna langen tijd (bijv. 18 uur) te laten liggen, vervolgens weer met meel en water te verdunnen, en deze bewerkingen een paar maal te herhalen. De zuurvormende bacteriën ontwikkelen zich daarbij in belangrijke mate en verhinderen daa...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
o., (ook: desem, zuurdesem), sterk gegist deeg dat, aan vers deeg toegevoegd, dit tot gisting brengt. (e) Het zuurdeeg werd vóór het bekend worden van de bakkersgist gebruikt voor het rijzen van het deeg bij de broodbereiding. Het brood kreeg hierbij een minder aangename smaak, doordat zich naast alcoholische gisten ook zuurvormende g...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: