Wat is de betekenis van Zuurdeeg?

2025-07-25
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

2025-07-25
Frysk Wurdboek (Friesch woordenboek)

Fa. A.J. Osinga (1952)

Zuurdeeg

s.n., sûrdaei (it).

2025-07-25
Bijbelse encyclopedie

Prof. dr. F.W. Grosheide (1950)

ZUURDEEG

Bij het bakken maakte men een deeg van vers meel, en daaraan voegde men toe wat gegist deeg van een vorig baksel; dat oudere deeg, het z., was in water bewaard. Z. is dus iets van gisteren, van het verleden „de oude zuurdesem”, 1 Cor. 5 : 7. Merkwaardig is het, dat op Pinksteren twee beweegbroden worden geofferd, die gezuurd zijn, Lev. 23 : 17; men...

2025-07-25
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

zuurdeeg

o. (enigszins zuur geworden of verzuurd deeg, dienende als gist).

2025-07-25
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Zuurdeeg

Van ouds gebruikt men bakkersgist, afkomstig van de branderijen, om brooddeeg te doen rijzen. De spiritusfabrieken kweeken namelijk zelf een krachtig werkende gistsoort, teneinde de alkoholvorming zoo krachtig mogelijk te doen zijn. Gist verandert het zetmeel in het brooddeeg in suiker; de suiker verandert door de gisting in alkohol en koolzuur. Om...

2025-07-25
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Zuurdeeg

is een rijsmiddel voor deeg, dat men verkrijgt door een stukje deeg met wat meel en water te verdunnen en het daarna langen tijd (bijv. 18 uur) te laten liggen, vervolgens weer met meel en water te verdunnen, en deze bewerkingen een paar maal te herhalen. De zuurvormende bacteriën ontwikkelen zich daarbij in belangrijke mate en verhinderen daa...

2025-07-25
Modern Woordenboek

Jozef Verschueren (1930)

zuurdeeg

('zu:r) o. 1. zuurachtig deeg dat als gist dient. 2. zure pap van lijnmeel.

2025-07-25
Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

zuurdeeg

o., (ook: desem, zuurdesem), sterk gegist deeg dat, aan vers deeg toegevoegd, dit tot gisting brengt. (e) Het zuurdeeg werd vóór het bekend worden van de bakkersgist gebruikt voor het rijzen van het deeg bij de broodbereiding. Het brood kreeg hierbij een minder aangename smaak, doordat zich naast alcoholische gisten ook zuurvormende g...

Wil je toegang tot alle 9 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-25
Prisma Groot Woordenboek Nederlands

Unieboek | Het Spectrum (2025)