Esters
Esters - Eigennaam 1. genitief van Ester
drs. L.A. Beeloo (1981)
ontstaan als alcoholen zich onder afsplitsing van water met zuren verbinden. Tot de esters behoren o.a. de vetten (esters van glycerine met vetzuren). Vele vloeibare esters bezitten een kenmerkende geur en worden daarom verwerkt in parfums en lekkernijen. De geuren van allerlei vruchten worden mede door esters veroorzaakt. Esters worden ook gebruik...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Jan Zellenrath (1979)
Een langzame reactie tussen de zuren en de alcohol van een wijn vormt esters, die een zoete, fruitige geur hebben. → * 09 HOE WORDT WIJN GEMAAKT?
G. Th. van Kempen (1974)
stoffen ontstaan uit verbinding van anorganisch zuur en alcohol onder uittreding van water; CH3COOH + C2H5OH ⇆ CH3COOC2H5 + H2O (azijnzuur + ethanol ⇆ ethylacetaat + water) Verschuiving van het evenwicht naar rechts heet estrificatie, naar links verzeping, ➝ vetten.
Veerman (1954)
noemt men die koolstofverbindingen, welke door hydrolyse in een alcohol en een zuur zijn te splitsen. Men kan de volgende groepen onderscheiden : (1) e. afgeleid van een anorganisch zuur, b.v. dibroomaethaan (C2H4Br2) en glycerol-trinitraat (C3H5(NO2)3), het explosieve bestanddeel van dynamiet; (2) e. afgeleid van organische zuren. De e. van lager...
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
ofschoon onjuist ook wel eens aethers (vruchtenaethers) genoemd, zijn verbindingen, die ontstaan uit een zuur en een alkohol onder uittreding van water. Omgekeerd kunnen zij door opneming van water weer ontleden in zuur en alkohol (verzeping of hydrolyse van de ester) zuur + alcohol ⇄ ester + water. Vertonen zij dus op dit punt overeenkomst met d...
H.J. van Eyk (1916)
Noemt men in de chemie de neutrale verbindingen ontstaan door de inwerking van zuren op alcohol zoo ontstaat uit Aethylalcohol C3H5 — OH en salpeterzuur H N 03 ; salpeterzure aethylester C2H5—N03.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Esters of saamgestelde aethers, verbindingen, welke ontstaan door inwerking van een alkohol op een zuur, onder uittreding van water. De reactie verloopt langzaam en in geenen deele volledig, daar het uittredende water den ester weer in zuur en alkohol ontleedt (verzeeping); bij de bereiding van e. maakt men daarom vaak gebruik van een waterbindend...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: