Max Schellekens

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 07-10-2015

2015-10-07

John Steinbeck

betekenis & definitie

John Steinbeck (1902-1968) was een Amerikaans schrijver. Zijn werken zijn vaak geïnspireerd door persoonlijke ervaringen en beschrijven de sociale en economische moeilijkheden van de Amerikaanse arbeidersklasse. De verhalen spelen zich vaak in Californië af rond de Grote Depressie. De hoofdpersonen zijn vaak simpele mensen welke worden geteisterd door onrechtvaardigheid.

John Steinbeck werd geboren in een middenklassengezin in het zuiden van Californië en ging al gauw zijn eigen geld verdienen door op de plaatselijke ranches en boerderijen te werken. Hier kwam hij erachter hoe het was gesteld met de gemiddelde arbeider. Hij begon in zijn middelbareschooltijd al verhalen en gedichten te schrijven. Na zijn school probeerde Steinbeck zijn verhalen te publiceren in New York. Dit bleek echter niet mogelijk, en hij keerde terug naar Californië waar hij allerlei baantjes oppikte voor de kost.
Hier begon Steinbeck met het schrijven van zijn eerste serieuze werken. Hij ontving een Pulitzer voor zijn boek The Grapes of Wrath (1939). Hierin wordt de familie Joad gevolgd tijdens hun reis door Californië. Ze zijn op zoek naar werk omdat hun boerderij is opgekocht door banken uit grote steden. Ze worden telkens geconfronteerd door onrecht, het sterven van familieleden onderweg en alle andere families die op zoek zijn naar hetzelfde geluk.
Thema's zoals deze ziet men vaak terug in Steinbecks verhalen. Hij gebruikt uitgebreide beschrijvingen van de natuur en observaties van al het onrecht om de hoofdpersonen heen als zijn belangrijkste stijlfiguren.
In Steinbecks eerdere werken wordt vaak kapitalisme en de maatschappij neergezet als oorzaak van al dit kwaad. In latere werken, met name East of Eden (1952), laat hij zien dat de aard van de mens zelf vaak de reden is voor al het onrecht en al het kwaad in de wereld.
In 1962 ontvangt Steinbeck de Nobelprijs voor de literatuur, voor het geheel van zijn werk.