Gepubliceerd op 03-03-2017

Offerfeest

betekenis & definitie

Islamitisch feest waarmee moslims over de gehele wereld het verhaal herdenken van Ibrahim (Abraham) die zijn zoon Ismaël (Isaak) moest offeren om zijn gehoorzaamheid aan God te bewijzen.

Op het laatste moment greep God via een engel in, die - overtuigd van de standvastigheid van Ibrahims geloof - hem een schaap liet offeren i.p.v. zijn zoon. Op de tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender (Dhu'l-Hijjah) slachten moslims een schaap. Dat is ongeveer zeventig dagen na afloop van de ramadan, en die dag valt samen met de afsluitende ceremonieën van de hadj in Mekka.

Het vlees van het geslachte dier wordt verdeeld: een derde mag men zelf houden, een derde wordt weggegeven aan familie en vrienden, en een derde is bestemd voor de armen. Het offerfeest duurt drie dagen, en wordt het Grote Feest (of schapenfeest) genoemd. Als Arabische benamingen komen voor Id al-Adhaa en Eid al-Adhaa. De Ma­ rokkaanse naam voor het offerfeest is Aïd al Kabir en de Turkse Kurban Bayrami. Met het Id al­ Fitr (feest bij verbreken van de ramadan) is het offerfeest een van de belangrijkste islamitische feestdagen.