(Arabisch) Lett. leider, voorbeeld. De voorganger in de moskee in het gebed, die vaak als geestelijk leider van een moskee gemeenschap fungeert. Soennieten en sjiieten verschillen in visie over de rol van de imam.
Sjiieten vinden dat de imam moet afstam men van Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed, voor de soennieten is dat niet noodzakelijk. Sjiieten leggen meer nadruk op de geestelijke en morele gaven van hun imam. Een imam helpt bij het lezen van de koran, onderwijst kinderen en heeft een adviserende functie in de moskee gemeenschap. Dat de behoefte aan de adviezen van een imam groot is, blijkt ook uit het overweldigende succes van websites waar online adviezen gevraagd kunnen worden (zie cyber imam).
Er zijn in Nederland naar schatting zo'n 400 imams. Er is een groot tekort en de behoefte aan een Nederlandse opleiding is groot, maar verloopt stroef, o.a. door onderlinge verdeeldheid. Nu zijn veel moskee gemeenschappen gedwongen hun imams uit het land van herkomst te halen, soms voor een beperkt aantal jaren. Zo'n pendel imam weet te weinig van de Nederlandse cultuur, wat niet bevorderlijk is voor integratie van zijn achterban.
In 2001 en 2002 openbaarde de afstand tussen niet geïntegreerde imams en de normen en waarden van de Nederlandse samenleving zich een aantal keren in het nieuws: veroordelende uitspraken over homoseksualiteit en preken waarin het slaan van vrouwen werd gebillijkt of die fundamentalistisch van strekking waren, vielen erg verkeerd bij politici en bevolking. Naar aanleiding van dit soort affaires werd voor imams met een tijdelijke verblijfsvergunning een inburgeringscursus voor imams verplicht gesteld.