Vorm van rituele zuivering waarbij iemand die verantwoordelijk is voor schending van de eer wordt gedood.
Komt vooral voor in kleine en homogene gemeenschappen , zoals in dorpen op het platteland van Turkije of in nog hechte Turkse en Koerdische gemeenschappen in Nederland, waar men elkaar goed kent en de sociale controle dus erg groot is. Eerwraak kan optreden als de eer van een man ernstig is aangetast, en er sprake is van gezichtsverlies in de ogen van zijn gemeenschap (zie namus'\ schaamtecultuur en seref ). Dikwijls betreft het de kuisheid van vrouwen. Een dochter die gezien wordt hand in hand lopend met een jongen of zoenend in het openbaar, een echtgenote die vreemd gaat of anderszins omgaat met een andere man, zij maken duidelijk dat de man dochter of vrouw niet in de hand heeft. Dit levert ernstig gezichtsverlies op, en de man zal op een of andere manier zijn eer moeten herstellen, want prestige is zeer belangrijk.
Eerwraak is het meest extreme middel om dat te doen. In de praktijk wordt meestal gekozen voor andere oplossingen. Een dochter kan worden uitgehuwelijkt aan iemand in Turkije, of gedwongen worden te trouwen met de schender van de eer, een vrouw wordt verstoten, een gezin verhuist naar een andere stad; ook door onderhandeling tussen twee betrokken families - al dan niet met behulp van een bemiddelaar - wordt gezocht naar een oplossing die voor alle partijen bevredigend is.
Eerwraak kan zich richten op degene wiens eer geschonden is, dus de vrouw of dochter, en op de eer schenner. Eerwraak is geen spontane daad, maar wordt van tevoren beraamd. Daarvoor komt de familie bij elkaar en wordt beslist wie de eerwraak zal voltrekken. Meestal wordt een minderjarig familielid met de uitvoering daarvan belast, omdat die minder straf zal krijgen. Een geval van eerwraak in 1999 in Veghel deed veel stof opwaaien.Een zeventienjarige jongen vuurde veertien kogels af in een school, omdat hij een jongen wilde doden die in de ogen van de familie de eer van zijn zus had geschonden. De jongen was daartoe aangezet door de vader. Eerwraak is in Turkije verboden , hoewel er bij toewijzing van het vonnis wel rekening mee kan worden gehouden. Nederlandse rechters houden in beginsel geen rekening met de culturele achtergrond van de dader, er wordt hoogstens gekeken naar eventuele verzachtende omstandigheden.
Eerwraak komt voor in traditionele plattelandsculturen in het Midden Oosten en het Middellandse-Zeegebied (Sicilië, Corsica en Albanië). Sporadisch komen in Nederland ook gevallen van eerwraak voor in de hindoestaanse gemeenschap. Daarbij spelen vooral problemen een rol die te maken heb ben met kasteverschillen (zie kaste isme), bijvoorbeeld doordat een meisje een relatie krijgt met een jongen uit een lagere kaste.