NEC betekenis & definitie

NEC is een professionele voetbalclub uit Nijmegen. N.E.C. staat voor 'Nijmegen Eendracht Combinatie' bestaande uit 2 voetbalclubs die in 1910 gefuseerd zijn. De clubkleuren zijn rood, groen en zwart. Het stadion is het Goffertstadion in het Goffertpark, te Nijmegen en biedt plek aan 12.500 supporters.

De historie van N.E.C. maakt N.E.C. een volksclub. Voetbal was in 1900 al vrij populair was onder het Nederlandse volk, maar was een sport die beoefend en bekeken werd door de elite. N.E.C maakte een uitzondering op deze regel en is gestart door mensen uit de lagere klasse in Nijmegen.

De oprichters van de club waren mensen uit de benedenstad, dat in die tijd niet veel meer voorstelde dan een sloppenwijk. Zij speelde geen voetbal op een veld, maar op de Waalkade. De club 'Eendracht' werd op 15 november 1900 opgericht en de club werd voor 2 cent per week onderhouden.

De club 'Nijmegen' was opgericht door jongens die zich afzette tegen de lokale elite club 'Quick'. In april 1910 fuseerde zij met 'Eendracht' en N.E.C. was geboren.

Inmiddels bestaat N.E.C. meer dan 100 jaar, waarin ze nooit een grote prijs hebben gewonnen, maar zijn 4 keer 2e geworden in de KNVB beker en hebben 3 keer meegedaan aan de UEFA cup. In 2008 hebben ze zelfs 'overwinterd' en belandden ze bij de laatste 32 in een groot toernooi. Ze verloren toen van HSV Hamburg, dat bezocht werd door 4.500 supporters in de uitwedstrijd.

Het seizoen 2013/2014 was een slecht seizoen, na meer dan 20 jaar onafgebroken 'Eredivisie' te spelen degradeerde de club naar de 'Jupiler-league'. In 2014/2015 werden ze echter meteen weer kampioen met nog 6 wedstrijden te spelen. Er werden 101 punten behaald en 100 doelpunten gescoord.