Oranjekoek wat is de definitie & betekenis

De oranjekoek is een zoete, vierkante kruidkoek uit Friesland. Deze typische specialiteit werd vroeger in Friesland op veel bruiloften geserveerd.

De naam doet misschien denken dat de koek oranje is, maar dat is niet het geval. De koek is versierd met roze glazuur en een dot crème met daarop sinaasappelsnippers en andere vruchten. Die oranje sinaasappelsnippers zijn verantwoordelijk voor de naam van de oranjekoek. Ze zitten overigens ook in het beslag van de koek zelf. De lekkernij wordt traditioneel versierd met crème, maar men gebruikt tegenwoordig ook slagroom. Ook kan men er voor kiezen de koek te vullen met amandel- of banketbakkersspijs, hoewel de koek in het begin een simpele deegplak was. Men bakt de Friese specialiteit op de bakplaat en snijdt het daarna in vierkante stukken. Geen oranjekoek is hetzelfde, omdat er verschillende recepten van bestaan. Iedere bakker maakt ook op zijn eigen manier de bovenkant op, door de crème er op hun eigen manier op te spuiten.

Meer weten?

Wil je meer weten over Oranjekoek? Neem dan via onderstaande button contact op met Maj de Bruijn.

Neem contact op