Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 26-10-2016

Bestelauto

betekenis & definitie

Een bestelauto is een auto die bedoeld is om goederen en spullen te vervoeren. In Nederland worden deze auto’s uitgevoerd met een grijs kenteken. Om een bestelauto te mogen besturen is minimaal een B-rijbewijs vereist. Het totale gewicht van de auto, inclusief goederen, mag niet meer dan 3500 kilo

Vroeger werden bestelauto’s gebouw op een aangepast onderstel van een personenwagen. Aan de achterzijde van een personenauto werd dan als het ware een laadruimte geplakt. Moderne bestelauto’s zijn vaak als op zichzelf staande modellen ontwikkeld.

Grotere bestelauto’s kenmerken zich doordat ze op een andere wijze gebouwd zijn waardoor verschillende lengtes, hoogtes en opbouwen mogelijk zijn. De varianten van deze grotere bestelbussen lopen ook uiteen. Zo zijn ze met of zonder cabine, laadbak en met koelombouw leverbaar.

In sommige gevallen hoeft er over een nieuw gekochte bestelauto geen BPM betaald te worden. BPM staat voor ‘belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen’. Een van die voorwaarden is dat 10 procent van de per jaar met de bestelauto gereden kilometers een zakelijk doel moet hebben. Wanneer een bestelauto in het buitenland gekocht wordt zorgt de importeur voor de BPM-aangifte en de kentekenregistratie. Wanneer er wel BPM betaald moet worden dient de koper zelf aangifte te doen.

In Nederland is de regelgeving omtrent bestelauto’s al jaren een discussiepunt. Zo zijn er in veel gevallen beperkingen aan de zijruiten, dit verschilt per situatie. Een andere eis is dat bestelauto’s maar voorzien mogen zijn van één extra zitplaats.