Gepubliceerd op 30-07-2017

Teheran, Conferentie van (28 november tot 1 december 1943)

betekenis & definitie

Een topconferentie tijdens de Tweede Wereldoorlog van de leiders van de Sovjetunie (Jozef Stalin), de Verenigde Staten (Franklin D. Roosevelt) en Groot-Brittannië (Winston S. Churchill) in de hoofdstad van Iran.

In Teheran was Stalin voor het eerst op een geallieerde oorlogsconferentie aanwezig. Op deze conferentie werd besloten tot het openen van een door Stalin vurig gewenst tweede front, zo mogelijk in mei 1944. Dit besluit hield in dat de westelijke geallieerden een invasie in Frankrijk moesten uitvoeren om de Sovjettroepen aan het Oostfront te ontlasten. Die invasie begon uiteindelijk op 6 juni 1944 met een landing in Normandië. Churchill pleitte tevergeefs voor een invasie in Zuidoost-Europa.

Stalin stelde in Teheran voor om Europa in invloedssferen te verdelen. Op volgende conferenties in Jalta en Potsdam werd dit punt concreet uitgewerkt. De Poolse westgrens zou in ieder geval naar het westen worden opgeschoven.

In Teheran werd bovendien een verklaring uitgegeven waarin stond dat het door de geallieerden bezette Iran zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid zou behouden. Ook werd besloten de Joegoslavische partizanen met voorraden en commando-acties te steunen.