Gepubliceerd op 13-06-2017

Sachsenhausen-Oranienburg

betekenis & definitie

Plaats in het oosten van Duitsland, waar van 1936 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp van de nazi's, en van 1945-50 een interneringskamp van de Sovjets was gevestigd.

In 1936 zette de leiding van de Berlijnse SA bij Sachsenhausen, ten noorden van Oranienburg bij Berlijn, een van de eerste concentratiekampen in Duitsland op. Hier werden vooral politieke tegenstanders van de Duitse dictatuur opgesloten, zoals sociaaldemocraten en communisten. Op 12 juli 1936 werd het kamp voor het eerst gebruikt. De SS nam al spoedig de leiding van Sachsenhausen over, en bouwde het kamp uit. Na de Kristalnacht van 9-10 november 1938 werden achttienhonderd joden naar Sachsenhausen gevoerd.

Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zaten in het concentratiekamp twintig- tot vijfendertigduizend gevangenen. Daarna groeide dat aantal tot ongeveer tweehonderdduizend, onder meer door de toestroom van krijgsgevangenen uit de Sovjetunie. De helft van de kampbewoners stierf door ziekten, executies en onmenselijk zwaar werk in de plaatselijke baksteenproductie en wapenfabrieken.

Na de bevrijding richtte het Sovjetleger Sachsenhausen in als interneringskamp. Tot 1950 verbleven er circa vijftigduizend gevangenen, voornamelijk Duitse krijgsgevangenen.