Gepubliceerd op 30-07-2017

Opperste Sovjet

betekenis & definitie

Het formele parlement uit de tijd van Sovjetunie; later een onderdeel van het parlement van de Russische Federatie (Rusland).

Tot 1989 kozen de stemgerechtigde burgers in de Sovjetunie de Opperste Sovjet, bestaande uit ongeveer vijftienhonderd leden. De Opperste Sovjet overkoepelde de sovjets van de dorpen en steden. In de praktijk was het geen echt parlement, maar veel meer een applausorgaan van de partijleiding. De voorzitter van het presidium van de Opperste Sovjet werd president genoemd, zonder dat die functie veel inhoud had. Dat veranderde pas onder Michail Gorbatsjov.

In 1989 maakte de Opperste Sovjet plaats voor het Congres van Volksafgevaardigden dat wel een rol als een echt parlement probeerde te vervullen. Uit zijn midden werd een werkparlement van ruim vijfhonderd leden gekozen, dat opnieuw Opperste Sovjet werd genoemd.

Op 21 september 1993 vaardigde de Russische president Boris Jeltsin het decreet Over geleidelijke hervormingen in de Russische Federatie uit, waarin alle functies van het Congres van Volksafgevaardigden en van de Opperste Sovjet werden opgeschort.

Op 11 en 12 december 1993 werden in Rusland verkiezingen gehouden voor een nieuwe grondwet en voor een nieuw parlement, dat de Federale Assemblée ging heten (Doema). De Federale Assemblée verving het Congres van Volksafgevaardigden en de Opperste Sovjet.

< >