Gepubliceerd op 29-06-2020

regeringsvliegtuig

betekenis & definitie

Vliegtuig waarover de Nederlandse regering beschikt, dat kan worden ingezet voor leden van het Koninklijk Huis en regeringsfunctionarissen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is eigenaar van het vliegtuig, een Fokker 70 met de registratie PH-KBX, en bepaalt wie ermee mag worden vervoerd en wie daarbij voorrang geniet.

Overigens vliegt er bij de Koninklijke Luchtmacht sinds april 1996 een VIP-vliegtuig dat kleiner is dan de Fokker 70, maar in principe voor dezelfde categorieën passagiers kan worden ingezet: de Gulfstream Aerospace G-1159 Gulfstream IV. Dit toestel is ook eigendom van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar het vliegt in de kleuren van de Koninklijke Luchtmacht en met de militaire registratie V-l 1.In december 1945 besloot de regering een Douglas DC-3 Dakota aan te schaffen ten behoeve van de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen. Het toestel werd als PH-PBA op 25 februari 1947 in het Burgerluchtvaartregister ingeschreven. De letters ‘PB’ in deze registratie en die van zijn opvolgers stonden voor Prins Bernhard. In 1960 werd de als PH-PBF geregistreerde F27 Friendship door Fokker afgeleverd als nieuw regeringsvliegtuig. Het toestel ontving de naam ‘Gerben Sonderman’, genoemd naar een goede vriend van prins Bernhard, die ook privépiloot was en in de jaren vijftig verongelukte. Als opvolger van de Friendship werd in 1971 een Fokker F28 MklOOO Fellowship besteld.

Geregistreerd als PH-PBX werd het toestel op 3 februari 1972 afgeleverd. Hoewel eigendom van de Rijksluchtvaartdienst, werd het toestel gevlogen en onderhouden door personeel van Martinair.

Sinds 1995 is het regeringsvliegtuig een Fokker F28 Mk0070 die meer bekendstaat onder de typeaanduiding ‘Fokker 70’. De PH-KBX, de letters ‘KBX’ staan voor ‘Koningin Beatrix’. Met Martinair Holland BV werd een contract tot 31 december 2005 afgesloten voor de operationele afhandeling van de vluchten. Het toestel is gestationeerd op Schiphol. De inzet van het regeringsvliegtuig wordt gecoördineerd door de Rijksluchtvaartdienst.

Binnen het koninklijk staldepartement is een bureau luchtvaartplanning, dat onder leiding van een adjudant van de koningin de inzet van het vliegtuig voor gebruik door het Koninklijk Huis regelt. Vaak wordt gedacht dat koningin en vermoedelijke troonopvolger niet samen in een vliegtuig mogen plaatsnemen. Dat is echter geen harde regel.

< >