Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Entry- en exitpuntsysteem

betekenis & definitie

[2002]

Bij een entry- en exitpuntsysteem betaalt de netgebruiker een invoedbedrag op het moment dat het gas in het net wordt gevoed en een uitneembedrag op het moment dat het gas het net weer verlaat. De hoogte van het invoedbedrag en het uitneembedrag kan bepaald worden door schaarste op het entry respectievelijk exitpunt (kantpunt 79 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2002).

Artikel 4, eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2002 bepaalt dat Gasunie bij het opstellen van haar indicatieve tarieven een voorwaarden uit dient te gaan van een entry- en exitpuntsysteem.

Omdat een entry-exitsysteem, waarbij de capaciteit op de entry- en exitpunten los verhandelbaar is, een substantiële verandering betekent van het […] tarievensysteem van Gasunie [in 2001] (het Commodity Diensten Systeem)., staan de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 een overgangssituatie toe. Artikel 4, tweede lid, van de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 maakt een entry-exitsysteem mogelijk waarbij Gasunie van de netgebruiker kan verlangen dat hij bij het contracteren van capaciteit op het entrypunt eveneens capaciteit op een exitpunt contracteert. In zo’n traject dienen dan wel knooppunten ingebouwd te worden. Op deze knooppunten moeten delen van het gecontracteerde traject verhandelbaar zijn. Het door Gasunie voorgestelde trajectensysteem moet zo worden uitgewerkt dat het voldoet aan het bepaalde van artikel 4 in de Richtlijnen Gastransport voor het jaar 2002 (kantpunt 80 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2002).

De indicatieve tarieven van Gasunie zijn ten aanzien van de gegarandeerde transportdienst gebaseerd op entrypunten en exitpunten, dan wel – indien Gasunie toepassing heeft gegeven aan het bepaalde in artikel 4, tweede lid, van de Richtlijnen Gastransport 2002 – op combinaties van entrypunten en exitpunten. Dit betekent dat dit tarief onafhankelijk is van de afstand tussen entrypunten en exitpunten en onafhankelijk is van de weg die het gas in het gastransportnet van Gasunie aflegt tussen het entrypunt en het exitpunt (artikel 12, eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2002).

Zie ook: entrypunt, D: exitpunt.

Vergelijk: D: gegarandeerde transportdienst.

[2003]

Bij een entry- en exitsysteem betaalt de netgebruiker een bedrag voor het invoeden van gas in het net en een bedrag voor het onttrekken van gas aan het net (kantpunt 79 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).

De indicatieve voorwaarden van Gastransport Services bevatten een tarievensystematiek die gebaseerd is op entry- en exitpunten. De entry- en exitpunten worden bepaald op grond van objectieve, transparante en non-discriminatoire voorwaarden en omvatten in ieder geval alle entry- en exitterminals die zijn gelegen op de Nederlandse grens. De vaststelling van de entry- en exitpunten vormt onderwerp van het overleg op grond van artikel 12, derde lid, Gaswet (artikel 5, eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2003). De indicatieve tarieven van Gastransport Services zijn ten aanzien van de gegarandeerde transportdienst gebaseerd op entrypunten en exitpunten (artikel 21, Eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2003).

De indicatieve voorwaarden van Gastransport Services met betrekking tot de basisdienst ‘gegarandeerde transportdienst’ maken het mogelijk dat een netgebruiker per entrypunt of exitpunt deze dienst afzonderlijk afneemt en dat deze bij het contracteren van transportcapaciteit op een entrypunt niet behoeft aan te geven op welk exitpunt het ingevoerde gas aan het gastransportnet zal worden onttrokken (artikel 5, tweede lid, Richtlijnen Gastransport 2003).

In afwijking van het in het tweede lid [van artikel 5 Richtlijnen Gastransport 2003] bepaalde kunnen de indicatieve voorwaarden met betrekking tot de basisdienst ‘gegarandeerde transportdienst’ in het kalenderjaar 2003 bepalen dat het gastransport plaatsvindt tussen een vooraf overeengekomen combinatie van entry- en exitpunten. Daarbij geldt als uitgangspunt dat Gastransport Services van deze netgebruiker niet verlangt dat hij de transportcapaciteit op het entry- en exitpunt gelijktijdig contracteert (artikel 5, derde lid, Richtlijnen Gastransport 2003).

In artikel 5 Richtlijnen Gastransport 2003 zijn de randvoorwaarden voor de entry-exit systematiek van Gastransport Services neergelegd. Het tweede lid van dit artikel bevat de uitgangspunten van een ontkoppeld entry-exitsysteem. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een netgebruiker bijvoorbeeld uitsluitend entrycapaciteit boekt op een entrypunt en via de overdracht van gas op het Nationaal Balans Punt middels een Title Transfer Facility een virtueel exitpunt creëert. Het derde lid van dit artikel geeft een omschrijving van de eerste stap die in het jaar 2003 in de richting van een ontkoppeld entry-exitsysteem wordt genomen. In dit jaar kan Gastransport Services nog verlangen dat de netgebruiker enige tijd voor het daadwerkelijke transport een koppeling van entry- en exitpunten doorgeeft. Wel moet het voor de netgebruiker mogelijk zijn om de capaciteit op deze entry- en exitpunten niet tegelijkertijd te contracteren (kantpunten 80 en 81 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).

Zie ook: allocatie, D: entrypunt, D: entryterminal, D: exitpunt, D: exitterminal.

Vergelijk: D: gegarandeerde transportdienst.

< >