Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Laxeermiddelen

betekenis & definitie

worden gebruikt ter behandeling van verstopping en voor het afvoeren van de darminhoud.

Zachte werking hebben bitterzout, glauberzout, natriumfosfaat en de van nature laxerende soorten mineraalwater, die een soortgelijke samenstelling vertonen, alsmede de daaruit gewonnen zouten (Karls bader, Mergentheimer, enz.), melksuiker, vruchtezuren, tamarinde, mannagras, agar-agar; deze werken voornamelijk in op de dunne darm. Eveneens op de dunne darm, maar sterker prikkelend werken ricinusolie (wonderolie), zwavel. Een sterkere werking en wel voornamelijk op de dikke darm wordt uitgeoefend door de meeste drogerijen, die anthrachinon bevatten: de bast van de vuilboom, rabarberwortel, sennebladeren en peulen, sleepruimbloesem. Een zeer krachtige werking wordt op zowel de dikke als de dunne darm uitgeoefend door Resina Podophylli, jalappehars en crotonolie.

Als glijmiddel en zachtwerkend stimulerend middel voor de darm werken plantaardige oliën of oliezaden, zoals lijnzaad, lijnolie, die worden irtgenomen of als olie in een lavement gebruikt.

Vooral de sterker werkende l. veroorzaken gewenning, d.w.z. het lichaam reageert op den duur slechts op steeds hogere doses. Afwisseling van middelen is daarom aanbevolen. Zie ook Thee’s, laxerende.

< >