Lexicon der Natuurgeneeskunde

Vraagbaak voor het moderne gezin (Uitgave Milinda Uitgevers, 1981)

Gepubliceerd op 11-06-2020

A-type (volgens Lampert)

betekenis & definitie

naar hun reacties op oververwarmde baden heeft Lampert de mensen ingedeeld in 2 typen. Zijn zogenaamde A-type heeft grote behoefte aan warmte, verdraagt warme tot hete (deel)baden, maar kan slecht tegen ingrijpende dieetkuren.

Het komt overeen met het asthenisch-vegetatieve-labiele type waarin de vagus de overhand heeft, dus het type mensen dat neigt tot maagzweren, allergische astma, ischias, zenuwontsteking, chronische reumatiek en verlaagde bloeddruk. Ten opzichte van de hydrothérapie vertonen zij meestal een verlaagde prikkelgevoeligheid en een vertraagd reactieverloop. Het A-type ondergaat het bad rustig, de lichaamstemperatuur stijgt met die van het water en is gemakkelijk tot hoge en zeer hoge temperaturen te brengen. Bij 410 doet zich een neiging tot inslapen voor en het kan zijn dat stoornissen in de bloedsomloop dreigen op te treden, zodat men goed toezicht op dit type moet houden. Het B-type is bijzonder geschikt voor koele, koude en wisselbehandelingen. Ingrijpende dieetkuren worden goed verdragen. Grote en snelle prikkelgevoeligheid en overeenkomstig reactieverloop.

Het B-type komt overeen met het pyknische, gespierde type van de gewone constitutieleer, dus die mensen, die aanleg hebben voor maagontsteking, emfyseembronchitis, chronische gewrichtsreumatiek, ischias en verhoogde bloeddruk. Het B-type wordt in het bad druk en ongeduldig, moppert en wil bij een lichaamstemperatuur van 40° al uit het water. Men moet door hem op de juiste wijze toe te spreken hem over het kritieke punt heen helpen. Hier bestaat geen gevaar voor flauwte. Dergelijke indelingen in typen zijn in het praktische leven van slechts geringe betekenis. Alleen mensen met een ruime ervaring kunnen hierover uitsluitsel geven en zij kunnen het wel zonder dergelijke indelingen stellen.