Aansprakelijkheidsverzekeraar betekenis & definitie

Een aansprakelijkheidsverzekeraar garandeert compensatie in geval men de veroorzaker is van letselschade. Dit wordt vastgelegd in een aansprakelijkheidsverzekering. Het gaat hier om schade die onopzettelijk is veroorzaakt door de schuldige en die het slachtoffer beperkt in zijn of haar dagelijkse leven.

Wanneer men letselschade bij een ander heeft veroorzaakt, is het mogelijk dat dit slachtoffer een schadeclaim indient. In dat geval zal de schuldige van de letselschade aansprakelijk worden gesteld. In veel gevallen is het duidelijk wie de letselschade heeft veroorzaakt en zal de schadeclaim rechtsgeldig worden. Een schadeclaim kan hoog oplopen, maar wanneer men een aansprakelijkheidsverzekering heeft, wordt in ieder geval een deel hiervan vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar. Op deze manier kan men zich verzekeren tegen het risico van aansprakelijkheid.

In Nederland is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Omdat met name lichamelijke letselschade hoge kosten met zich mee kan brengen, laten de meeste mensen zich wel verzekeren via een AVP. Een AVP verzekert over het algemeen ook tegen materiële schade, wanneer men bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan de spullen van een ander. In de praktijk zijn er doorgaans twee soorten AVP, een voor alleenstaanden en een voor gezinnen. Aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaanden zijn doorgaans goedkoper en dekken voor één persoon de aansprakelijkheid. Wanneer men een gezinsdekking heeft afgesloten, is het hele gezin gedekt tegen aansprakelijkheid. Meestal is deze vorm van dekking zeer ruim, kinderen die het ouderlijk huis uit zijn worden vaak ook nog verzekerd.

Een aansprakelijkheidsverzekering kan doorgaans bij alle verzekeraars worden afgesloten. Aangezien deze verzekering niet verplicht is, is het noodzakelijk om hiervoor zelf een aansprakelijkheidsverzekeraar te benaderen. Een aansprakelijkheidsverzekeraar zal alleen maar schade verzekeren die onopzettelijk is veroorzaakt.

Laatst bijgewerkt 28-01-2016