Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Beleggingskrediet

betekenis & definitie

Beleggingskrediet is een doorlopende lening die kan worden gebruikt om beleggingen of investeringen mee te doen. Het vermogen dat wordt gegenereerd door deze beleggingen en investeringen, wordt gebruikt om het beleggingskrediet af te lossen.

Bij het afsluiten van een beleggingskrediet wordt een vast bedrag vastgesteld als maximum voor een eventueel op te nemen bedrag. In andere woorden, men kan een lening opnemen tot een bepaald maximum, maar kan er ook voor kiezen om minder op te nemen. Net als bij andere vormen van doorlopend krediet, betaalt men bij beleggingskrediet alleen rente over het bedrag dat men heeft geleend. Men beslist tevens zelf wanneer en hoeveel men aflost op de lening. Het bedrag dat men opneemt als beleggingskrediet, is over het algemeen uitsluitend bedoeld om te investeren. De winst die men maakt als gevolg van deze investeringen, kan vervolgens worden gebruikt om het beleggingskrediet af te lossen.

Hoewel men veel winst kan maken door het geld dat vrijkomt door het afsluiten van beleggingskrediet te investeren, brengt het ook nogal wat risico met zich mee. Men kan er niet zeker van zijn dat de waarde van de investeringen of beleggingen daadwerkelijk gaat stijgen. Indien deze dalen, maakt men verlies en heeft men geen vermogen gegenereerd om het krediet mee af te betalen. Het is daarom aan te raden om alleen beleggingskrediet af te sluiten wanneer men er zeker van is dat men ook daadwerkelijk in staat is om het het geleende geld terug te betalen.