Lenen

Leen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Afsluitprovisie

betekenis & definitie

Afsluitprovisie is een bedrag dat een hypotheekadviseur krijgt voor het afsluiten of verkopen van een hypotheek. De afsluitprovisie was voorheen afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Sinds 2013 is het in Nederland verboden om provisie te vragen op basis van de hoogte van de hypotheek.

Afsluitprovisie kan worden gezien als een honorarium voor de adviseur die een hypotheek verkoopt. Deze afsluitprovisie, was voorheen afhankelijk van de hoogte van de hypotheek die werd afgesloten. Door de inspanningen van de adviseur werd de hypotheek verkocht, waardoor het gebruikelijk was om deze adviseur een afsluitprovisie te geven. Over het algemeen werd een een bedrag als afsluitprovisie gegeven dat gelijk stond aan 1 procent van de totale hypotheek.

Afsluitprovisie op basis van de hoogte van de totale hypotheek is sinds januari 2013 door de Nederlandse overheid wettelijk verboden. Het kwam veelvuldig voor dat adviseurs niet de hypotheek verkochten die het beste aansloot bij de wensen van de klant, maar juist een hypotheek verkochten met de hoogste waarde, zodat deze adviseurs er zelf een groter bedrag aan over hielden. Sinds 2013 dienen hypotheekadviseurs de kosten voor het advies dan ook apart op te geven. De prijs die men hiervoor betaald, kan worden gezien als afsluitprovisie die niet gebaseerd is op de hoogte van de hypotheek.

Vanwege de veranderingen in de regelgeving omtrent afsluitprovisie, is het mogelijk om een bepaalde waarde van de hypotheek af te trekken van de belasting. Hiervoor gelden verschillende voorwaarden, men dient bijvoorbeeld aan te tonen dat de woning voor januari 2013 is gekocht.