Redactie Ensie

Leasebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Energielabel

betekenis & definitie

Het energielabel van een auto toont hoe zuinig een auto is in vergelijking met andere auto’s in dezelfde klasse. De klasse wordt bepaald door de omvang van de auto en brandstofsoort. Het energielabel wordt aangegeven met letters, waarbij A staat voor zeer zuinig en G voor absoluut niet zuinig.

Het energielabel is niet alleen bedoelt als hulpmiddel voor consumenten om een zo zuinig mogelijke auto uit te kiezen. Er zitten namelijk ook fiscale voordelen verbonden aan een goed energielabel. Zo heeft een auto met energielabel A een lagere BPM of bijtelling, afhankelijk van of de auto geleaset of gekocht wordt.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage moet bij het belastbaar inkomen opgeteld worden wanneer men een auto via het werk leaset. Omdat een gunstig energielabel van invloed kan zijn op de hoogte van de bijtelling is het verstandig om bij het kiezen van een auto te kijken naar het energielabel.

Hetzelfde geldt voor het kopen van een auto. De BPM is een belasting die betaalt moet worden bij de aanschaf van een auto. De hoogte van de BPM wordt berekend aan de hand van de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer. Bij een laag energielabel is de CO2-uitstoot laag, wat daardoor resulteert in een lagere BPM.

De hoogte van de fiscale voordelen van auto’s met een goed energielabel wordt jaarlijks aangepast. Voor alle actuele voordelen, kortingen en vrijstellingen is het raadzaam om Belastingdienst of de Rijksdienst voor het Wegverkeer te raadplegen.