Laura Beusker

eigenaar Bubbelsclub.nl & liefhebber van bubbels

Gepubliceerd op 25-01-2015

2015-01-25

1. De Pluk

betekenis & definitie

De pluk van de druiven is de eerste stap in het maken van Champagen. Ieder jaar bepaalt de associatie vanaf welke dag er geplukt mag worden in een bepaald gebied en welke druif. Vervolgens heeft de wijnmaker 3 weken om de druiven machinaal of handmatig te plukken.

Alle etappes van het maken van een Champagne is zwaar gereguleerd door de Association Viticole Champenoise. Ieder jaar rond begin september geeft zij een uitgebreide lijst uit met hierin per dorp en per druifsoort vanaf welke datum er geplukt mag worden. Het kan dus heel goed zijn dat de Pinot Noir pas 5 dagen na de Chardonnay geplukt mag worden.

Om te komen tot deze datum worden er twee keer per week in 450 verschillende wijngaarden monsters van de druiven genomen. De suikers, zuurtegraad, het gemiddelde gewicht en de mate van rijpheid van de bessen bepalen in hoeverre de oogst bijna klaar is.

Vervolgens worden de bessen machinaal of met de hand geplukt. De plukmachine is een tractor met tussen de wielen een opening waartussen de druivenplanten kunnen. De bessen worden vervolgens van de bos geschud. Deze methode is steesds meer verfijnd, de machine kan op dit moment ook de kleur van de druif lezen zodat alleen rijpe bessen worden geplukt.
Veel kleinere Champagneboeren zweren echter nog bij de handmatige methode. De druiventrossen worden beoordeeld en vervolgens met een tuinschaar afgenipt. Het grote voordeel hiervan is wel dat de selectie van de rijpe druiven beter is dan met de machinale methode.