De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 13-06-2020

Vitaminen

betekenis & definitie

stoffen, onmisbaar voor het leven, niet behorend tot de eiwitten, vetten, koolhydraten en zouten. De dagelijkse hoeveelheid, die van elk der V. nodig is, is zeer gering.

1. V.-A, in wortelen, groene planten, boter; gebrek aan K.-A veroorzaakt o.a. nachtblindheid; B-caroteen is een verbinding, die door het lichaam in vitamine A omgezet kan worden (zgn. pro-vitamine);
2. V.-B1, aneurine, in rijstvliesjes, gist, lever, eieren en melk; gebrek aan V.-B1 veroorzaakt Beri-beri;
3. V.-B2, lactoflavine, in gist, groenten, melk, lever; gebrek aan V.-B2 veroorzaakt pellagra;
4. P.P.Jactor (Pellagra Preventive) behoort tot V.-B, nicotinezuuramide, noodzakelijk voor de normale groei: geneesmiddel tegen pellagra;
5. V.-C, ascorbinezuur, in vruchten, citroenen, sinaasappelen enz. Gebrek aan V.-C veroorzaakt scheurbuik;
6. V.-D, ergosterol, in levertraan, melk, boter en eidooier. Gebrek aan V.-D veroorzaakt rhachitis;
7. V.-E, tocopherol, in kiemende granen. AntisteriliteitsV.;
8. V.-K. in varkenslever, eidooier; bevordert de bloedstolling;
9. V.-P, in paprika en citroenen; begeleidende stof van V.-C; beïnvloedt de doorlaatbaarheid van de bloedcapillairen.

Alle V. kunnen synthetisch worden bereid.

< >