Staatsvorm: republiek Staatshoofd: Hasjem Atassi (sedert Aug. 1949)
Oppervlakte: 188.339 km2 Bevolking: 2.860.000 inw.
Vlag: groen, wit, zwart (horizontaal, met drie rode sterren in de witte baan)
Hoofdstad: Damascus (286.000 inw.)
Munteenheid: Syrisch pond Godsdienst: hoofdz. Islam republiek in Voor-Azië. 188.339 km2, 2.860.000 inw. Omvat een kuststrook langs de O. Middellandse Zee, het N. gedeelte van de Libanon en de vlakte daarachter tot aan de Tigris. Middell. Zee-klimaat (hete, droge zomers, vochtige, zachte winters). In Syrië valt echter slechts in de kuststrook en in het gebergte voldoende regen, het binnenland is een steppe- en woestijngebied.
In het W. verbouw van wijndruiven, olijven, graan, zuidvruchten e.d., in het binnenland bevloeide landbouw (graan, katoen), verderop nomadische veeteelt van Bedouïnenstammen (schapen, geiten, runderen, paarden, kamelen). Mijnbouw en industrie van weinig betekenis. Voorn. uitvoerproducten: groenten en fruit, textiel (zijde), dierlijke producten, tabak. Haven: Beiroet.
Syrië was tot 1941 een Frans mandaatgebied. In dat jaar werd de onafhankelijkheid van Syrië en Libanon (het Z.W.-gedeelte) geproclameerd. In April 1946 verlieten de laatste vreemde troepen het gebied. President, ministerie en parlement werden gekozen. Op 30 Maart 1949 maakte de bevelhebber van het Syrische leger, kolonel Hoesni Zaim, zich door een geslaagde staatsgreep van de macht meester; deze Werd in Aug. ’49 vermoord en opgevolgd door Hasjem Atassi. Hoofdstad Damascus (286.000 inw.).