Het ontstaan en de positie der L.K. in Duitsland en de Scandinavische landen hangt samen met het ingrijpen der overheid, die zelf de reformatie ter hand nam. In vele Europese landen bestaan Luth. minderheidskerken.
In het kerkelijk leven van N.-Amerika spelen de verschillende groeperingen der L.K. een belangrijke rol. Intern, verband tussen de L.K.-en legde in 1923 het Luth. Wereldconvent te Eisenach, terwijl in 1947 te Lundde Wereldfederatie van L.K.-en haar beslag kreeg.Als voornaamste grondslag der L.K. heeft als regel de Augsburgse Confessie (1530) gegolden. Van de Geref. (Herv.) kerken onderscheidt zij zich vooral door haar avondmaalsleer, in het algemeen door een aan vormen rijkere eredienst met altaar (-tafel), alsook door haar kerkinrichting.
In Ned. organiseerde de Evang. L.K. zich als zodanig sinds 1605. Sterke invloed van het rationalisme leidde in 1791 tot afsplitsing der Hersteld-Evang. L.K. als streng belijdende kerk. Pogingen tot fusie der beide groepen bij gewijzigde omstandigheden bleven tot heden zonder resultaat. Het Ned.
Lutheranisme heeft nooit grote uitbreiding gekregen. De Evang. L.K. telt ca 60 gemeenten en onderhoudt een seminarie te Amsterdam, de Hersteld-Evang. L.K. met 7 gemeenten heeft een theol. opleidingsschool te Utrecht.