college, belast met de strafrechtspraak over militairen, zowel ter zake van militaire en gewone misdrijven als van overtredingen. K. in tijd van vrede bestaat uit een jurist als president en een aantal officieren als bijzitters.
Het O.M. wordt waargenomen door een auditeur militair* bij de K. voor de Landmacht, door een fiscaal* bij de K. voor de Zeemacht. Voorts is er een secretaris. In tijd van oorlog kunnen K. te velde worden ingesteld en in dadelijk belegerde of berende steden temporaire K. De leden hiervan worden benoemd door Commanderend Generaal; ook de presidenten zijn officieren. Aan boord van een schip in volle zee treden K. ter zee op, uitsluitend bestaande uit officieren, benoemd door Commanderend Officier. Alleen militairen beneden de rang van majoor staan terecht voor de K. (de andere voor het H.M.G.).
In oorlogstijd staan, als staat van beleg is afgekondigd, burgers, verdacht van misdrijven tegen de veiligheid van de Staat of tegen de Koninklijke waardigheid, terecht voor de K.\ evenzo in dadelijk belegerde of berende stad, waar gewone rechter zijn functie niet kan uitoefenen, burgers, van andere strafbare feiten verdacht. Op vreemd grondgebied, dat door Ned. troepen is bezet, hebben K. rechtspraak over burgers, verdacht van strafbare feiten, waardoor Ned. belang is geschaad.In België worden de door militairen begane misdrijven in eerste aanleg geoordeeld door één der 4 permanente Krijgsraden, in tweede aanleg door het te Brussel gevestigd permanent Krijgshof. Het O.M. wordt bij de K. waargenomen door een auditeurmilitair* of krijgsauditeur, die door de Koning benoemd wordt. Bij het Krijgshof wordt de zetel van het O.M. bekleed door een auditeur-generaal*.