De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 07-06-2020

Executeur-Testamentair

betekenis & definitie

persoon, die door erflater is belast met uitvoering van uiterste wilsbeschikking.

In Ned. geregeld bij artt. 1052-1096 B.W. Aanwijzing van E. kan geschieden bij testament, bij codicil of bij bijzondere notariële acte. De E. is verplicht boedelbeschrijving op te maken. Zijn taak ligt in het bijzonder in het uitkeren der legaten.

In Blg. is de executele geregeld bij artt. 1025 en vv B.W. De regeling is gelijk aan de Ned. Executie, tenuitvoerlegging van een rechterlijk vonnis of van een andere titel, die executoriale kracht heeft. In enge zin wel gebruikt voor terechtstelling: tenuitvoerlegging van een doodvonnis.

In Ned. is E. van strafvonnissen uitsluitend de taak van het O.M. In burg. zaken gaat E. uit van degene, te wiens voordele de beslissing is gegeven. Geregeld in het 2e boek van Rv. Vonnis is reeds uitvoerbaar, onmiddellijk nadat het is uitgesproken. Wordt hoger beroep ingesteld, dan wordt E. geschorst. Is vonnis echter bij voorraad uitvoerbaar verklaard, dan zal E. doorgaan niettegenstaande hoger beroep.

Voor E. moet men zich een grosse van het vonnis verschaffen. Tenuitvoerlegging geschiedt door deurwaarder op goederen (bv. door verkoop) of op persoon van schuldenaar (lijfsdwang*); het laatste is slechts bij bepaalde vonnissen mogelijk. Behalve vonnissen kunnen ook authentieke akten geëxecuteerd worden. Voor belastingschulden kan met invordering belaste autoriteit dwangbevel* uitvaardigen, dat zonder rechterlijk vonnis geëxecuteerd kan worden.

In Blg. geschiedt de E. van strafvonnissen eveneens op bevel van het O.M. In burg. zaken kan schuldeiser, die grosse van vonnis of authentieke akte heeft, deze ten uitvoer leggen op goederen of (in uitzonderingsgevallen) op persoon van schuldenaar (Rv. artt. 545 en vv).

< >