Ontsteking van maag en dunne darm.
Bonenkruid (Satureja montana): het winterbonenkruid.
Het gehele bovengrondse deel van de plant. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee kopjes daags.
Bosbes (Vaccinium myrtillus): de blauwe bosbes; ook blauwbes, kraakbes, klokkebei.
De bladeren. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Cichorei (Cichorium intibus); ook suikerij, wegenwachter.
De wortel, bitterpee geheten. 6% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags. Ook eten als salade.
Kornoelje (Cornus sanguinea): de rode kornoelje; ook wilde kornoelje.
De vruchtjes. 10% decoct, 15 minuten laten koken. Verdeeld over de dag lepelsgewijs innemen.
Rijst (Oryza sativa).
De zaden. De rijst zeer zachtjes koken in zeer ruim water. De rijst eten en het water gebruiken als lavement.
Wijnstok (Vitis vinifera).
De vrucht. De druivenkuur moet plaatsvinden onder medisch toezicht.