Ontsteking van het maagslijmvlies. Vaak optredend in combinatie met een maagzweer.
Aalbes (Ribes rubrum): de gewone, rode aalbes.
De vrucht. Dagelijks 60 tot 120 g vers aalbessesap.
Aster (Aster amellus): de bergaster.
De bladeren en de bloemen. 3% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Centaurie (Centaurea centaurium); ook grote santorie.
De wortel. 3% infuus, 10 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Gamander (Teucrium chamaedrys); de liggende gamander; ook manderkruid, batengel.
De bloeiende toppen. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Vier kopjes daags.
Gerst (Hordeum vulgare).
De zaden. 60 g gerst gedurende 60 minuten zachtjes laten koken in 1 liter water. Dit water drinken. Honing toevoegen.
Gierst (Panicum miliaceum).
De zaden. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.
Het gehele bovengrondse deel van de plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Vier kopjes daags.
Kattestaart (Lythrum salicaria): de wilde kattestaart; ook partijke, bloedkruid.
De bladeren. 2% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Klis (Lappa major): de grote klis; ook kliskruid.
De wortel: klitwortel. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes op de nuchtere maag.
Koningskaars (Verbascum thapsus); ook nachtkaars, wolkruid.
De bloemen. 4% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Kornoelje (Cornus mas): de gehele kornoelje; ook gewone, eetbare kornoelje.
De vruchten. 6% decoct, 15 minuten laten koken. Enkele lepels daags.
Kweek (Triticum repens); ook kweekgras, hondsgras, tarwegras, kruipende tarwe.
De wortelstok. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Het eerste water na 2 minuten koken weggooien, de kweekwortel met koud water afwassen en opnieuw laten koken. Drie kopjes daags. Honing toevoegen.
Malrove (Marrubium vulgare): de witte malrove; ook witte andoorn.
De bladeren. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Polei (Pulicaria dysenterica): de rondbladige munt.
De wortelstok en de bloeiende toppen. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Postelein (Portulaca oleracea): de groente.
De bladeren. Eten als salade. Zeer langzaam kauwen.
Tomaat (Solanum lycopersicum).
De rijpe vruchten. Dagelijks 150 tot 200 g tomatensap.
Vlas (Linum usitatissimum).
De zaden: het lijnzaad. 3% infuus, 6 uur laten trekken. Drie kopjes daags.
Weegbree (Plantago psyllium): het vlooienkruid.
De zaden: het vlooienzaad. 5% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.