Darmslijmvliesontsteking.
Acanthus (Acanthus mollis); ook bereklauw.
De bladeren en de bloemen. 6% infuus, 25 minuten laten trekken. Vier kopjes daags.
Appelboom (Pyrus malus).
De vrucht. Een appel met goed gewassen schil in stukjes snijden en gedurende 10 minuten koken in 500 g water. Een lepel honing en 1 à 2 g zoethoutpoeder toevoegen. ’s Ochtends drinken op de nuchtere maag.
Bosbes (Vaccinium myrtillus): de blauwe bosbes; ook blauwbes, kraakbes, klokkebei.
De bessen. 8% decoct, 10 minuten laten koken. Vier kopjes daags.
Cichorei (Cichorium intybus); ook suikerij, wegenwachter.
De bladeren en de wortel, bitterpee geheten. De bladeren: gaar koken en eten met maïsolie en citroensap, maar weinig zout. De wortel: 6% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Gamander (Teucrium scordium): de knoflook- of watergamander.
De bloeiende toppen. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Lathyrus (Lathyrus odoratus): de gekweekte, welriekende lathyrus; ook welriekende erwt, pronkerwt.
De wortelstok. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Malve (Malva sylvestris): het groot kaasjeskruid; ook maluwe.
De bladeren. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. Ook: rauw eten als salade, of gekookt, in soep met goed gaar gekookte rijst.
Olijfboom (Olea europea): de zuideuropese olijf.
De uit de vruchten gewonnen olie. Een lepel olijfolie 15 minuten voor iedere maaltijd.
Peen (Daucus carota): de gele peen.
De wortel. Dagelijks 150 à 200 g wortelsap.
Postelein (Portulaca oleracea): de groente.
De bladeren. Rauw eten als salade, of gekookt met wat boter en kaas.
Rosmarijn (Rosmarinus officinalis); ook rozemarijn.
De bladeren en de bloemen. 5% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Rijst (Oryza sativa).
De zaden. Rijst lange tijd in ruim water koken. De gekookte rijst eten met boter en kaas; het water gebruiken voor verzachtende lavementen.
Salie (Salvia officinalis): de tuinsalie; ook selve.
De bladeren. 5% decoct, 5 minuten laten koken. Gebruiken als lavement.
Sla (Valerianella plitoria): de veldsla.
De bladeren. Eten als salade, met zonnebloemolie, citroen en wat zout.
Smeerwortel (Symphytum officinale); de wortel, ook spekwortel of vetwortel geheten.
6% infuus, 4 uur laten trekken. Drie kopjes, of enkele lepels, daags.
Tamarisk (Tamarix gallica).
De schors. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Vlas (Linum usitatissimum).
De zaden: het lijnzaad. 2% infuus, 6 uur laten trekken. Twee kopjes daags. Ook: gekookt water in een schaal met zaden gieten en afdekken. 8% infuus, 5 uur laten trekken. Gebruiken als lavement.