Klankschaal ABC

Geert Verbeke (2000)

Gepubliceerd op 13-04-2024

wetenschappelijk onderzoek

betekenis & definitie

Het zoeken naar soorten klankschalen en hun vindplaatsen kan uitgroeien tot een cirkelgang vol omstreden gevolgtrekkingen. Bizarre hypothesen krijgen soms onverwacht een label van geloofwaardigheid opgekleeft het heeft iets van het groepje blinden dat een heilige olifant betast.
Wie de slurf vastgrijpt heeft het over een slang. Wie een oor beetpakt spreekt van een wapperend tapijt en wie het staartje vastgrijpt praat over een rafelig touw. Gedegen onderzoek om alles in klinische situaties uit te testen duurt jaren, kost handenvol geld en eist een internationaal medisch-wetenschappelijk niveau. Hopelijk zullen klinische en onbevooroordeelde onderzoeken zich ook focussen op bewijsvoering inzake klankschaaltherapie en klankrelaxatie. Het verschijnsel klankschalen in zijn complexiteit en versnippering op relevantie bevragen is niet vanzelfsprekend want een aantal gegevens die moeten leiden tot samenhangende inzichten onttrekken zich aan de rationele mogelijkheden tot kennisverwerving. Er is nood aan logisch consistente en praktisch toepasbare informatie maar tegenstrijdige meningen en zelfs manifeste leugens van gewiekste (be)handelaars blijven in alle opzichten bestaande informatie kleuren.
De vraag naar harde bewijzen is op zich een goede instelling want veel wat voor ‘paranormaal’ doorgaat is een uithangbord voor ‘alles wat afwijkt van het normale’, van lepelbuigen tot klankschaalgeesten.