Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Zegen

betekenis & definitie

(liturgie), uitgesproken en met het kruisteeken bekrachtigde wensch om Gods zegen over een persoon; deze wensch luidt: U zegene de almachtige God, de Vader, ☩ en de Zoon en de H. Geest.

Amen; ofwel: De z. van den almachtigen God, van den Vader, ☩ en den Zoon en den H. Geest, dale op U neer en blijve altijd.

Amen. In vereenvoudigden vorm wordt de z. gegeven over een persoon of zaak alleen door het maken van het kruisteeken, zonder het uitspreken der boven aangehaalde woorden.De z. met het Allerheiligste wordt na de uitstelling met monstrans of ciborie in kruisvorm gegeven aan de aanwezigen.

Pauselijke of ➝ apostolische z. is een zegen, door of krachtens bijzondere volmacht namens den paus gegeven en waaraan gewoonlijk een volle aflaat verbonden is. Vgl. ➝ Generale absolutie.

De pontificale z. wordt door een bisschop of een priester, die het recht der pontificalia heeft, met bijzondere plechtigheid gegeven o.a. aan het einde der pontificale H. Mis.

Ten slotte kent men den z. door leeken, nl. het kruisje, dat in godsdienstige gezinnen des avonds door vader of moeder aan de kinderen gegeven wordt. Vgl. ➝ Zegening.

Hoenders.