Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Verdamping

betekenis & definitie

(evaporatie) is de overgang van een vloeistof (en soms vaste stof) in den gasvormigen toestand. De v. gebeurt bij elke temperatuur, doch is vooral sterk, wanneer de vloeistof kookt (➝ Kookpunt). Bij de vsch. vloeistoffen is de verdampingssnelheid zeer verschillend: in gelijke omstandigheden neemt zij af met de maximumspanning van den verzadigden damp. De v. kan bevorderd worden door:

1° verhooging der temperatuur,
2° vergrooting van het oppervlak,
3° luchtverversching,
4° vermindering van den druk boven de vloeistof: in het vacuum verdampt een vloeistof onmiddellijk

De verdampingswarmte van een vloeistof is het aantal gramcalorieën, dat noodig is om één g van die stof om te zetten, in damp van dezelfde temperatuur; zij neemt af bij stijgende temperatuur. Om de verdampingswarmte van een vloeistof te kennen, bepaalt men doorgaans de ➝ condensatiewarmte, die er aan gelijk is. ➝ Damp.

Voor verdamping bij planten, zie ➝ Transpiratie (2°).

J. Wouters.