Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vennootschap

betekenis & definitie

is een overeenkomst, waarbij twee of meer personen, de vennooten, zich verbinden om iets in gemeenschap te brengen, met het oogmerk om het dientengevolge te behalen voordeel met elkander te deelen (art. 1655 Ned. B.W.; art. 1832 Belg. B.W.). Het woord wordt niet alleen gebezigd in de beteekenis van de overeenkomst, maar ook van het resultaat, het gevolg dier overeenkomst, derhalve de gezamenlijke, de vereenigde vennooten.

De v. beoogt een stoffelijk, en niet een ideëel doel; de v., die uitsluitend door de regels van het Burgerlijk Wetboek wordt beheerscht, is geen rechtspersoon. Bepaalde vormen van vennootschap zijn elders geregeld, bijv. in het Wetb. van Koophandel. Zie ➝ Commanditaire v.; Personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid; Naamlooze v. Voor de v. onder firma zie hieronder.Vennootschap onder firma (Ned. recht) is een vennootschap, welke twee of meer personen aangaan, ten einde onder een gemeenschappelijken naam koophandel te drijven en waarbij de vennooten rechtstreeks en hoofdelijk met hun geheel vermogen aansprakelijk zijn tegenover de schuldeischers der vennootschap. De gezamenlijke vennooten voeren een gemeenschappelijken naam, waaronder zij tegenover de buitenwereld optreden en handel drijven. Het doel der v. onder firma moet zijn het drijven van koophandel. Zij moet worden aangegaan bij authentieke of onderhandsche akte; het ontbreken dier akte kan echter aan derden niet worden tegengeworpen, m.a.w. de v. onder firma bestaat tegenover derden toch als zoodanig, ook al bestaat er geen akte. De vennooten zijn verplicht de vennootschap te doen inschrijven in het handelsregister. Ofschoon betwist, wordt veelal aangenomen, dat de v. onder firma geen rechtspersoon is.

De v. onder firma kan in staat van faillissement worden verklaard. Dit sluit in het faillissement der verschillende vennooten. Schouten.

Vlg. Belg. recht is vennootschap onder firma, vennootschap in gezamenlijken naam of in collectieven naam, een handelsvennootschap, waarvan de leden onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk zijn. De vennooten kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden, zonder dat tegen de vennootschap zelf opgetreden wordt: de vennooten zijn immers slechts gehouden ingevolge de aansprakelijkheid van de vennootschap zelf. De vennootschap bezit een eigen rechtspersoonlijkheid, onafhankelijk, van die der vennooten. De Weerdt.