Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Uitlevering

betekenis & definitie

U. is een daad van internationale rechtshulp, bij welke een staat, binnen wiens gebied een delinquent zich begeven heeft, dezen ter strafrechtelijke berechting uitlevert aan een anderen staat. Voor politieke delicten wordt in het algemeen niet uitgeleverd. Men heeft daarbij wel tusschen verschillende soorten politieke delicten onderscheid gemaakt.

Volgens art. 4, 2e lid van de Nederlandsche Grondwet worden de alg. voorwaarden, op welke ten aanzien van u. van vreemdelingen verdragen met vreemde mogendheden kunnen worden gesloten, bij de wet geregeld. Deze wet is de Uitleveringswet van 1875. Voor u. van een vreemdeling is dus in Nederland noodig, 1° dat de wet ze toelaat, 2° dat Nederland met den staat, die u. vraagt, een uitleveringsverdrag heeft gesloten, 3° dat de staat, waaraan zal worden uitgeleverd, deze u. vraagt, en Nederland de u. als overeenkomstig met een verdrag toestaat. Blijkens de Uitleveringswet mogen Nederlanders niet aan vreemde staten worden uitgeleverd. Pompe.

Belg. recht. U. is de overlevering van een voortvluchtigen misdadiger door een staat, welke onbevoegd is om hem te straffen, aan een anderen staat, die hem wel mag straffen. Het uitleveringsrecht is in België geregeld door de wet en door de verdragen. In België wordt de u. slechts toegestaan, indien er een verdrag gesloten is met den staat, die uitlevering vraagt. Deze verdragen mogen slechts gesloten worden onder voorwaarde van volstrekte wederkeerigheid.

U. mag slechts toegestaan worden voor feiten, voorzien in art. 1 der wet van 1874 en eveneens voorzien in het uitleveringsverdrag. Politieke misdadigers worden niet uitgeleverd. Ook wordt niet uitgeleverd voor misdrijven, welke samenhangen met politieke misdrijven.
U. wordt slechts toegestaan, wanneer de Belgische rechter onbevoegd is om van de feiten kennis te nemen. Daarom worden Belg. burgers niet uitgeleverd. Immers de misdrijven door de uitleveringswet voorzien en door Belgen in den vreemde gepleegd worden door de Belgische rechtbanken gevonnist op klacht van den benadeelden persoon of van zijn familie of een ambtelijk bericht. Vreemdelingen in België strafbaar worden evenmin uitgeleverd. De u. wordt slechts toegestaan indien de feiten in beide landen strafbaar zijn. Over de u. wordt beslist door de uitvoerende macht. De regeering moet echter het advies vragen van de rechterlijke macht, met name van de Kamer van Inbeschuldigingstelling bij het Hof van Beroep. Het advies van deze Kamer is echter niet bindend voor de regeering. Collin.