Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Stroop

betekenis & definitie

(siroop, Lat. sirupus) is een verzamelnaam voor iedere dikvloeibare massa, waar suikers de hoofdbestanddeelen van zijn. Kandijstroop en suikerstroop zijn beide producten van de suikerindustrie (➝ Suiker, sub Fabricage); huishoudstroop en keukenstroop zijn mengsels van deze beide s. met zetmeelstroop. De zetmeelstroop, ook wel aardappelstroop of blanke s. genoemd, is een goedkooper product, dat verkregen wordt door hydrolyse van zetmeel, en dat ook in vsch. andere producten, zooals huishoudjam, limonettesiroop, enz., de duurdere maar ook zoetere suiker vervangt.

Op deze s. gelijkende artikelen zijn de ➝ appelstroop en de perenstroop, het ingedikte sap van appelen en peren. Gezien de geheel andere herkomst en bereiding zijn hun smaak en samenstelling er geheel verschillend van. Ook ➝ limonadestroop kan men onder de s. rangschikken; zij is meer dunvloeibaar, daar zij minder suiker bevat.

In de geneesk. kent men vooral nog oplossingen van suiker in plantenaftreksels, plantensappen of oplossingen van zouten. Zij worden of als zoodanig, vnl. in de kinderpraxis gebruikt of aan andere geneesmiddelen als smaakcorrigens toegevoegd. Bosch/Hillen.