genoemd naar een Indianenstam, levende Zuidelijk van de groote meren in N. Amerika, wordt gebezigd als benaming voor de geologische periode na het Archaeïcum en voor het Cambrium.
Het A. wordt ook wel genoemd: Agnotozoïcum, Eozoïcum, Kryptozoïcum of Proterozoïcum. De gesteenten, die in dit tijdvak zijn gevormd, zijn meestal klastische sedimenten, als conglomeraten, zandsteenen en kwartsieten, afgezien van de enorme hoeveelheden vulkanische gesteenten. De laatste treden op als lavadekken en als groote intrusies (o.a. de Sudbury laccoliet). De algonkische gesteenten liggen discordant op het Archaeïcum en worden meestal discordant bedekt door de gesteenten van het Cambrium. Het A. wordt in N. Amerika, waar het over groote uitgestrektheden aan den dag treedt, verdeeld in: Huroon en Keweenawan.
De totale dikte dezer gesteentecomplexen bedraagt meer dan 10 000 m. Men heeft er overblijfselen in gevonden, die met zekerheid als dierlijke fossielen herkend zijn, o.a. Beltina, Cryptozoön en Antikokania, respectievelijk een kreeftachtig organisme, een koraal en een spons. Fossiele planten heeft men niet met zekerheid aan kunnen toonen. Door Gruner zijn enkele planten beschreven, welke met Cyanophyceae (blauwwieren) en bacteriën worden vergeleken. In Scandinavië en Finland vond men evenwel koollagen, die op een plantaardigen oorsprong wijzen. Ook van vele kalkafzettingen en ijzerafzettingen wordt een organische oorsprong vermoed.Algonkische ij s t ij d.
In het Onder-Huroon van Ontario (Canada) werd een fossiel keileem aangetroffen, benevens gekraste steenen, die een algonkischen ijstijd zeer waarschijnlijk maken. Verschillende auteurs vermelden eveneens dgl. verschijnselen uit het Algonkium van Spitsbergen.
Algonkische p l o o i i n g.
In het A. heeft een zeer intensieve gebergtevorming plaats gevonden. De vele discordantics toonen aan, dat de plooiing geen continu verloop heeft gehad, maar in verschillende phasen verliep.
Algonkische gesteenten komen voor in N. Amerika in het merengebied, in de oude kern van Brazilië, in Scandinavië, in Schotland (de zgn. Torridon-zandsteen), Bretagne, ThuringenenBohemen. Het A. is economisch zeer belangrijk door zijn ertsrijkdom. In N. Amerika en Brazilië is het Huroon zeer rijk aan ijzererts. Het Keweenawan daarentegen bevat enorme hoeveelheden gedegen koper, dat vermoedelijk in nauw genetisch verband staat met de groote intrusies.
Hofsteenge.