(zo geheten naar de liturgische kleur van deze dag) is de Donderdag in de Goede Week, waarop de instelling der H. Eucharistie wordt herdacht (zie ook Avondmaal).
In de parochiekerken mag dan maar één H. mis worden opgedragen, waaronder de andere aanwezige priesters te communie gaan ter herinnering aan Christus, die aan de apostelen het Brood en de Kelk ter nuttiging reikte. Volgens de nieuwe liturgische orde voor de Goede Week wordt met ingang van 1956 deze plechtige mis, de „missa in cena Domini” (bij het avondmaal des Heren), in de avond gevierd tussen 5 en 8 uur (zie ook Goede Vrijdag).
Tevens is de oude „missa chrismatis”, voor de wijding van de H. Oliën, weer hersteld: zij wordt door de bisschop in de kathedrale kerken ’s morgens na de Terts gecelebreerd.
De voetwassing (Mandatum) kan thans onder de avondmis geschieden en wel na het Evangelie (dat nl. over de voetwassing handelt). De aanbidding der H.
Eucharistie, daartoe geplaatst in een kapel of op een of ander altaar van de kerk, begint na de avondmis en mag worden voortgezet tot middernacht.