Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

RECLASSERING

betekenis & definitie

is die tak van maatschappelijk werk, die ten doel heeft degenen, die een strafbaar feit hebben gepleegd, weer een plaats in de maatschappij te verschaffen. In NEDERLAND is het reclasseringswerk ontwikkeld uit het vrije, particuliere initiatief en gedifferentieerd naar godsdienst en levensbeschouwing.

Ook zijn er instellingen, die zich alleen met bepaalde groepen delinquenten bezighouden (zedendelinquenten, alcoholisten, psychopathen). De oudste organisatie is het Ned.

Genootschap tot zedelijke Verbetering der Gevangenen (opgericht 1823), thans Nederlands Genootschap tot Reclassering geheten. Later heeft ook het Leger des Heils de reclassering als afzonderlijke tak van arbeid aanvaard.

In 1928 is de Protestants Christelijke Reclasseringsvereniging ontstaan (centraal bureau te ’s-Gravenhage). De particuliere reclasseringsverenigingen zijn federatief verenigd in de Vereniging van Reclasseringsinstellingen.

De instellingen ontvangen rijkssubsidie.De Katholieke Reclasseringsvereniging (opger.1916 als landelijke organisatie) heeft tot doel, op grondslag der katholieke beginselen strafrechtelijk-meerderjarige Katholieken (en in bepaalde gevallen ook niet-Katholieken), die een strafbaar feit hebben gepleegd, te reclasseren door bevordering van hun godsdienstig en zedelijk leven en van hun maatschappelijke aanpassing. Zij strekt deze doelstelling ook uit over personen, die voorwaardelijk uit een terbeschikkingstelling zijn ontslagen. De vereniging houdt als beginsel, dat reclassering van katholieke delinquenten (criminele alcoholisten en criminele psychopathen inbegrepen) dient te geschieden op levensbeschouwelijke grondslag. Zij is onderverdeeld in 40 afdelingen en een groot aantal correspondentschappen en heeft haar Centraal-Bureau te ’s-Hertogenbosch (Zuid-Willemsvaart 167). De vereniging brengt o.a., conform het Reclasseringsreglement 1947, omtrent de persoon van de delinquent en de achtergrond van het gepleegde delict een voorlichtingsrapport uit aan de rechterlijke macht bij de berechting, of rapporteert bij voorwaardelijke invrijheidstelling of voorwaardelijke gratie aan de betreffende overheid. Bij toepassing van vrijheidsstraf zorgt de vereniging voor bezoek aan de gedetineerden en bij voorwaardelijke veroordeling of bij voorwaardelijke toepassing van andere strafrechtelijke instituten neemt zij toezicht op zich op naleving van de gestelde voorwaarden.

Het reclasseringsbezoek en het uitoefenen van toezicht geschieden door vrijwillige medewerkers. Voor organisatie en leiding bij het toezicht wordt soms een nazorgambtenaar mede ingeschakeld. Tenslotte wordt hulp en bijstand gegeven aan ontslagen gevangenen. In noodzakelijke gevallen zoekt de katholieke reclassering door middel van daartoe geëigende charitatieve instellingen ook aandacht te besteden aan de gezinnen van de te reclasseren personen. De Katholieke Reclasseringsvereniging exploiteert zelf geen verplegingsinrichtingen, doch van de R.K. Landkolonie, waarin zij participeert, gaat uit de exploitatie van Huize ,,St.

Franciscus” te BaarleNassau. In deze inrichting kunnen voorwaardelijk ter beschikking van de regering gestelden en voorwaardelijk daaruit ontslagenen worden opgenomen, alsmede, wanneer een beschermd milieu noodzakelijk is, voorwaardelijk veroordeelden en voorwaardelijk invrijheidgestelden. p. B.

Instellingen Voorlichtingsrapporten X 100 Personen onder toezicht X 100 Ned. Genootschap 28 36 Kath. Red. ver. 35 59 Prot. Chr. Red. ver. 14 20 Leger des Heils Consultatiebureau’s 15 22 voor alcoholisme 9.6 23 Overige instell. 0.4 2 Totaal 1-1-1952

1-1-1950
1-1-1948 102 162
93 148
— 107

In BELGIË spreekt men niet van reclassering, doch van wederaanpassing. Anders dan in Nederland is hier het Werk der Wederaanpassing niet naar levensbeschouwing gedifferentieerd, terwijl de organisatie niet landelijk, maar plaatselijk (gemeentelijk c.q. intercommunaal) is. De instellingen kunnen erkend worden door het ministerie van Justitie of door provincies of gemeenten, in welk geval zij subsidie ontvangen. De hulp aan ontslagen gevangenen wordt voor een groot deel verleend in de vorm van geldleningen.