Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-07-2021

Wijsheid

betekenis & definitie

Wijsheid verwijst in het algemeen naar het vermogen om juist te oordelen in zaken die betrekking hebben op leven en gedrag. Met andere woorden: zich baseren op gezond verstand bij de keuze van middelen en doelen. In dat opzicht staat wijsheid tegenover dwaasheid.

WIJSHEID EN KENNIS
Wijsheid is niet hetzelfde als kennis; het gaat eerder om het juiste gebruik van kennis en een vermogen om de gevolgen van de eigen acties te voorzien, waardoor men negatieve gevolgen kan vermijden en de gewenste positieve effecten kan produceren.

HANDELEN OF AANPASSEN
Je zou wijsheid kunnen zien als een expertise in het omgaan met moeilijke levensvragen door bijvoorbeeld in te zien wanneer het nodig is tot actie over te gaan of eerder te kiezen voor aanpassing aan de omstandigheden.

RELATIE LEEFTIJD-WIJSHEID
Ouder worden geeft volgens de inzichten van de gedrags- en ontwikkelingspsychologie over de leeftijdsgroep 20-75 jaar niet meteen meer kans op wijzer worden. Grotere ervaring speelt een rol en kan tot meer wijsheid aanzetten, maar van even groot belang zijn veranderende persoonskenmerken en afnemende intellectuele vaardigheden die het beoordelingsvermogen lijken te ondermijnen. Men kan hoogstens stellen dat onder bepaalde ondersteunende omstandigheden het inderdaad oudere mensen kunnen zijn die het grootste potentieel voor wijsheid hebben.