Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-02-2018

Frankenstein

betekenis & definitie

Frankenstein; or, The Modern Prometheus (gepubliceerd in 1818) is een roman van de Engelse schrijfster Mary Shelley waarin zij het verhaal vertelt van Victor Frankenstein, een jonge wetenschapper die een grotesk maar wijs schepsel creëert in een onorthodox wetenschappelijk experiment.

De omstandigheden waaronder Mary Shelleys roman Frankenstein; or, The Modern Prometheus (1818) tot stand kwam spreken al evenzeer tot de verbeelding als het verhaal zelf. In de zomer van 1816 waren Mary en Percy Bysshe Shelley te gast bij de dichter Lord Byron. Ze verbleven samen met andere gasten in Villa Diodati aan het meer van Genève. Op een avond spraken ze af om een wedstrijd te houden in het vertellen van het meest angstaanjagende spookverhaal. Aanvankelijk had Mary niet veel inspiratie, tot ze tijdens een slapeloze nacht in de macht kwam van een sterke verbeelding:

« Mijn verbeelding, ongenodigd, overviel me en leidde me, en levendige beelden overspoelden mijn geest, sterker dan in een gewone droom. Ik zag... de bleke student van de goddeloze Kunst neerknielen naast het schepsel dat hij had gemaakt... en dan, door de werking van de een of andere vreemde machine hoe het tot leven kwam, en zich ongemakkelijk begon te bewegen. » [1]

De auteur stelt de werking van haar creatieve geest hier voor alsof ze slechts een medium was dat deze verschrikkelijke beelden ontving. Mary Shelley begon aan het verhaal te schrijven toen ze 18 jaar was en de roman werd anoniem in Londen gepubliceerd toen ze 20 was. Haar naam kwam pas voor in de tweede editie van 1831. Haar literaire gothic novel kende een immens succes en werd vanaf de 20e eeuw verschillende keren verfilmd.


{1} Uit het voorwoord van Frankenstein, editie van 1831 - geparafraseerd door J. Grandgagnage