Jules Grandgagnage

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 11-07-2021

Denken

betekenis & definitie

De Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung onderscheidt in zijn persoonlijkheidsleer twee algemene houdingen - introversie en extraversie; en vier functies - denken, voelen, gewaarwording en intuïtie die bepalen tot welk persoonlijkheidstype iemand behoort.

Iemand bij wie de denkfunctie beter ontwikkeld is dan de andere functies, is logisch, ziet oorzaak en gevolg-relaties, is koel, afstandelijk en nieuwsgierig. Het is een intellectuele functie die vooral wil begrijpen. Zo iemand streeft er in de eerste plaats naar om tot een beter begrip en oplossing van een probleem te komen. Jung maakte verder onderscheid tussen extraverte en introverte denktypes. In de woorden van Jung ('Man and his Symbols'): Terwijl de functie van gewaarwording zegt "dat er iets is", zegt het denken "wat het is", de functie van het voelen "of het aangenaam is of niet", en intuïtie "wat de herkomst en de bestemming is".Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.