(’ni.’bəloengən) o. Middelduits volksheldendicht uitde XIIIde eeuw, van ongeveer 2300 strofen→ het beroemdste Germaanse epos.
Enc. Het Nibelungenlied bestaat uit twee delen.
1. N i b e l u n g e n l i e d I. Siegfried, een koningszoon van Xanten in de Nederlanden, komt aan het hof van Günther, koning der Boergondiërs te Worms, en dingt naar de hand van diens zuster Kriemhild. Hij heeft reeds het dwergengeslacht der Nibelungen [Nevelingen, lieden uit het Nevelland d. i. de onderwereld] overwonnen en hun onmetelijke schat (Nibelungenschat) en de Tarnkav, de onzichtbaar makende mantel van de schatbewaker Alberich, verworven. Verder heeft hij een draak gedood en door het drakebloed is zijn huid, op één plaats tussen de schouders na, hard als hoorn geworden. Siegfried strijdt met Günther tegen de Saksen en wint, op IJsland, de sterke jonkvrouw Brunhild voor de koning. Als beloning voor zijn diensten verwerft hij de hand van Kriemhild, maar wordt op Brunhild’s bevel vermoord door Günthers oudste vazal, aan wie Kriemhild de kwetsbare plek in de hoornen huid bekend had gemaakt. Later werden Kriemhild en Günther uiterlijk verzoend doch de Nibelungenschat werd Kriemhild ontnomen.
2. Nibelungen II. Kriemhild zint op wraak, huwt met de Hunnenkoning Etzel (Attila), nodigt o a. Hagen en de Boergondiërs op een feestmaal en laat deze laatsten overvallen en ombrengen. Hagen doodt Kriemhilds zoon, Kriemhild doodt Hagen en wordt ten langen laatste zelf vermoord. - Of de stof van Nibelungen I een historische kern heeft, is niet uitgemaakt. Nibelungen II daarentegen wijst op de strijd tussen de Hunnen en de Boergondiêrs, die bij Worms hebben gewoond en daar in 437 door de HunneD werden overvallen en vernietigd.